Trimsalon MiauwBlaf Apeldoorn
Het welzijn van uw huisdier staat voorop!!!
Welkom TrimtechniekenHuisdierenTarievenFotos1Foto'sOpeningstijdenGastenboekContactDisclaimerSiteMap
Honden
Konijnen
Cavia's
Fretten
Katten

                                                   * Verzorging van de kat *

Voor honden is de vachtverzorging inmiddels vanzelfsprekend geworden. Maar ook voor katten is de vachtverzorging erg belangrijk. U dient uw kat met enige regelmaat te borstelen of kammen. Hoe vaak u uw kat moet kammen en met welke materialen, is volledig afhankelijk van het ras, de leeftijd, de dichtheid, lengte en structuur van de vacht, de leefomgeving en hoe goed de kat zichzelf bijhoudt.

Wanneer u een kitten koopt vertelt de fokker u, hoe u de vacht van uw kat verzorgt. Ook kan deze u vertellen met welke borstels en kammen u dit het beste kunt doen. U zult merken dat de verzorging veel minder tijd in beslag neemt en veel efficiënter is als u met materialen werkt die voor dat vachtype geschikt zijn.

Bij langharige katten zoals de Pers neemt de vachtverzorging het meeste tijd in beslag. De dikke, weelderige vacht klit erg snel waardoor vervilting kan ontstaan. Klitten bij een kat zijn erg pijnlijk en moeten daarom voorkomen worden. De Pers dient minimaal 2 keer per week tot dagelijks (variërend per vacht) geborsteld te worden. Dit onderhoud kan het beste gedaan worden met een flexiborstel met metalen pinnen die de vormen van de huid volgt. Daarna kunt u naborstelen met een metalen kam met grove vertanding. Let er bij het uitzoeken van een borstel en kam op dat de tanden niet scherp zijn. Vooral borstelen op de buik, tussen de benen, onder de staart, en bij de borst en kin verdient extra aandacht. Verder is het aan te raden om de langharige kat 4 keer per jaar te laten trimmen/plukken bij een trimsalon.

Ook voor halflangharige katten zoals de Maine Coon, Noorse Boskat, Britse Langhaar enz, is een regelmatige vachtverzorging echt nodig. De halflangharige kat heeft een stuk minder onderwol als een Pers, maar toch kan deze vacht erg vatbaar zijn voor klitten. Meestal is een wekelijks borstelbeurt voor deze katten voldoende. Ook hiervoor kunt u een flexiborstel met metalen pinnen gebruiken. En naborstelen met een metalen kam met grove vertanding. Tevens is het bij deze vachten nuttig om een laatste keer na te borstelen met een metalen kam met fijne vertanding. Hierbij wordt de laatste losse onderwol verwijderd. In de ruiperiodes in het voor een najaar, is een dagelijkse borstelbeurt of een trimbeurt aan te raden.

Tot slot de kortharige katten zoals de Europese Korthaar (beter bekend als de Huis-Tuin-Keuken kat), Britse Korthaar, enz. Zelfs voor deze katten is een borstelbeurt een fijne en soms noodzakelijke aangelegenheid. Wanneer de kat jong is kan de kortharige kat zijn eigen vacht nog zelf onderhouden. Echter is het wel verstandig om in de ruiperioden in het voor en najaar uw kat een handje te helpen. Dit voorkomt dat de kat alle haren binnen krijgt, en dus last krijgt van vervelende haarballen. En tevens zult u veel minder losse haren in uw huis hebben. U kunt in deze korte periode alle wolharen die loskomen in de vacht, verwijderen met een metalen kam met fijne vertanding. Om ervoor te zorgen dat de kat dit toelaat, is het noodzakelijk dat u uw kat de rest van het jaar ook regelmatig borstelt. Zo maakt u het borstelen tot een normale bezigheid, en leert uw kat dat het erbij hoort. Vaak wordt de verzorging van de oudere of te dikke kat bij zichzelf steeds slechter. Zij zijn minder lenig en kunnen niet meer hun hele vacht wassen. Zorg dus dat zeker deze katten regelmatig geborsteld worden, zelfs deze vachten kunnen echt gaan klitten!

Katten die bij mij komen worden;

► Geborsteld/gekamd/ontwolt/geplukt
► Ontklit (mocht dit nodig zijn)
► Geschoren/geknipt (als dit wenselijk is/als het niet anders kan)
► Knippen van de nagels
► Oren en ogen worden schoongemaakt