Trimsalon MiauwBlaf Apeldoorn
Het welzijn van uw huisdier staat voorop!!!
Welkom TrimtechniekenHuisdierenTarievenFotos1Foto'sOpeningstijdenGastenboekContactDisclaimerSiteMap
Honden
Katten
Cavia's
Fretten
Konijnen

                                         * Verzorging van de konijn *

Naast de algemene verzorging; elke dag vers water, onbeperkt hooi, een afgemeten hoeveelheid brokjes en vers groenvoer en het wekelijks verschonen van het hok, hebben sommige konijnen nog wat extra aandacht nodig.

Langharige konijnen en konijnen die aan het verharen zijn moeten worden geborsteld. Er zijn hiervoor speciale borstels te koop, maar een kleine borstel voor een hond of kat voldoet ook. Bij kortharige konijnen die erg verharen kun je ook een licht vochtig washandje gebruiken. Afhankelijk van de haarsoort van het konijn moet je toch regelmatig borstelen. Bij angorakonijnen wel 1 keer per dag, terwijl bij een kortharig konijn 1 keer per week vaal ook al voldoet. Als je konijn echt heel erg geklit is kun je de klitten voorzichtig wegknippen. Pas wel goed op dat je niet in de huid knipt.

Je kunt het ook door een trimmer laten doen als je het zelf niet aandurft.

Het knippen van nagels is niet zo moeilijk als je weet waar je moet knippen. Bij de witte nagels is dat goed te zien, het rose (wat donkere gedeelte is waar het leven zit). Bij zwarte nagels is het erg lastig of niet te zien, je moet dus erg oppassen waar je knipt. Als je twijfelt kun je beter de nagels bij een trimmer laten knippen, die hebben er meer ervaring mee en kunnen jou dan ook uitleggen hoe het moet, zodat je het de volgende keer misschien wel zelf kunt.

Het gebit van een konijn heeft als het goed is weinig verzorging nodig. Het is niet zo dat je zijn tandjes moet poetsen. Tenzij het konijn gebitsproblemen heeft, want dan kan het nodig zijn dat je regelmatig de dierenarts bezoekt om de tanden te laten knippen, slijpen of trekken.

Een konijn heeft 28 tanden. 2 snijtanden vanboven, 2 vanonder. In de bovenkaak zitten 12 kiezen en in de onderkaak 10.
De tanden van een konijn groeien 1 tot 2 millimeter per week. Ze slijten af door het eten van groenvoer en hooi. Als de tanden van je konijn scheef staan kan dit er voor zorgen dat ze niet goed afslijten en dan krijgt je konijn er last van.

Knaag- en likstenen zijn erg slecht voor konijnen, ze krijgen er nierstenen van. Extra mineralen heeft een konijn ook niet nodig als hij een goed voedingspatroon heeft. Geef dus nooit een knaagsteen aan je konijn voor het afslijten van de tanden, of om wat voor reden dan ook.

Konijnen die bij mij komen worden;

► Gekamd
► Ontklit (mocht dit nodig zijn)
► Gewassen en gefohnd alleen als dit ECHT nodig is.
► Geknipt en of geschoren (als dit wenselijk is)
► Knippen van de nagels
► Oren worden schoongemaakt (mocht dit nodig zijn)